sábado, 28 de septiembre de 2013

Competència Digital


En la sessió magistral del 27/09/13 s’ha aprofundit en un dels aspecte bàsics i essencials de l’assignatura. Les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) és un concepte marcat per la multiplicitat de definicions que la delimiten i, en certa mesura, que dóna resposta a la gran quantitat de suports que l’articulen. Després de veure les diverses diapositives al respecte, crec que la millor definició de les TIC parteix de considerar aquestes com un conjunt de recursos, mitjans i/o eines que permeten transmetre informació a través de diferents canals (auditiu, visual,...).


La raó principal d’escollir aquesta imatge té a veure amb un dels aspectes que considero fonamental en les TIC, la capacitat per interactuar amb elles a múltiples nivells. Encara no tractar-se únicament de mitjans electrònics o digitals – aspecte que he après durant la sessió d’avui – considero que aquests mitjans (ordinador, tablet, etc) han sigut uns dels pilars fonamentals que han impulsat la creixent popularització de les TIC, no només dins de les aules sinó també fora d’elles. 

No només s’utilitzen per realitzar treballs, conferencies o qualsevol altre funció purament intel·lectual sinó que consisteixen un pilar d’oci i comunicació que, encara tenir el seus inconvenient, conforma un gran entramat de xarxes i relacions arreu del món. Crec que la imatge mostra la importància de comptar amb el suport d’aquests mitjans ja que actualment és quasi impossible poder realitzar qualsevol tasca sense tenir en compte aquestes.

Per tant, com a punt i final a aquesta entrada, considero essencial utilitzar les TIC al context aula i, fins i tot, al context general de la formació. Els beneficis, en cas de ser utilitzades de forma correcta segons el context, poden ser molt grans i produir grans resultats a curt i llarg termini. Com a futur Pedagog considero rellevant la seva utilització però considero que encara falta molt per aprofitar tot el potencial de las TIC i s’ha de continuar innovant i aplicant per millorar-les de cara al futur. 



viernes, 20 de septiembre de 2013

La tecnologia i el seu ús responsable


La meva primera entrada del bloc/portafoli de l'assignatura de TAC pretén tractar críticament un material visionat durant la sessió magistral del dia 20/09/2013. El recurs audiovisual, visionat durant la classe, ens mostra un home realitzant uns trucs de màgia o il·lusionisme a dues persones utilitzant una tableta electrónica i les seves aplicacions. 

Després de veure el vídeo, he pogut extreure una sèrie d'idees clau:

  • Multifuncionalitat dels mitjans tecnològics. 
  • Capacitat del mercat per innovar cada any els recursos tecnològics i multimèdia. 
  • Elevat cost.
Aquestes tres idees han sigut les més representatives que he pogut destriar després de veure varies vegades el vídeo. La primera idea exposada parteix de la capacitat d'aquestes eines per realitzar un gran conjunt de tasques com: veure fotos i vídeos, llegir, navegar per internet, etc; tot això de manera senzilla i sense cap mena de complicació. Qualsevol persona confirmarà la gran utilitat de les noves tecnologies al llarg de la nostra quotidianitat però, encara semblar pessimista, no podem afirmar categòricament que siguin útil sempre i en tots els entorns i/o situacions. Per tant, tenint en compte lo abans esmentat, cal realitzar un anàlisis previ del context i tenir molt en compte el

La segona idea té a veure amb la capacitat de les noves tecnologies per evolucionar al llarg de la història. Des del ordinador personal, els PC han anat evolucionant fins arribar a convergir en un aparell capaç de realitzar una gran quantitat de tasques de manera sistemàtica i eficient. El seu disseny ha millorat i ens han permès establir comunitats en xarxa per comunicar-nos amb gent de la resta del món i, en molts casos, poder compartir informació i coneixements.

Molts d’aquests recursos solen tenir un elevat cost econòmic. L’exemple més gràfic el podem trobar al vídeo analitzat amb la utilització d’una tableta com a eina per realitzar l’exhibició de màgia. Encara que moltes de les plataformes o eines de la xarxa són de software lliure, és a dir, totalment gratuït, els recursos material (ordinadors, portàtils, tabletes, pissarres electròniques,...) consisteixen una despesa molt gran en alguns casos.

Per tant, i per finalitzar aquesta primera entrada, crec que les noves tecnologies són un mitja importantíssim en l’actualitat però cal minimitzar les possibles problemàtiques que poden derivar del seu ús i, més específicament, del seu ús incorrecte.