El darrer divendres, Pere Marquès - ex professor de l'Universitat Autònoma de Barcelona - va realitzar una sessió enfocada a especificar les principals raons per emprar les TIC en el àmbit educatiu.
Durant el seu discurs, el professor Marquès ha esmentat una sèrie d’aspectes
relacionats amb les TIC que considero adequat esmentar:
- La competència digital: consisteix en la utilització de les TIC per a que els alumnes adquireixin una sèrie de competències i, a més, això els ajuda a adaptar-se millor als nous canvis del context educatiu i laboral que es troba enfocat a la utilització de les noves tecnologies per: cercar informació útil per la tasca, navegar per Internet correctament, etc. L’ús adequat d’internet requereix d’un cert temps i pràctica per adaptar-se al gran volum d’informació que podem obtenir o facilitar i, a més, ser lo suficientment conseqüent i reflexiu amb els objectiu o finalitats que li vull atribuir a aquest mitja. Això, a la llarga, ens pot facilitar molt els seu ús. En aquesta via, el professor Pere Marquès explicita la necessitat de crear una nova assignatura: Ciències del Ciberespai o, al menys, un mòdul integrat en les carreres d’Educació.
- Actualització curricular a través de la integració de les TIC en les assignatures: la aparició de les noves tecnologies – i la integració de les TIC com una competència bàsica integrada en el currículum de formació formal obligatòria – van suposar una renovació i modificació del currículum i dels plantejaments i programes utilitzats per els docents per adaptar aquests als mitjans i plataformes a utilitzar.
- Responsabilitat docent: el professorat ha de ser conscient de la dificultat d’utilitzar aquests aparells i mitjans i, per tant, ha de reconèixer els seus límits i demanar ajuda en cas de no comptar amb la competència necessària per dur a terme accions educatives amb aquests. A més, la utilització d’aquests mitjans ha d’anar molt més enllà de la simple utilització del mateix i, per sobre de tot, ser capaços de discernir – segons el context i els destinataris – quin tipus de aparell o mitja pot ser més útil i eficaç.
- I-person: el professor Marquès introdueix aquest concepte referit a tot aquell conjunt de persones que sempre porten un aparell electrònic a sobre i, a més, el fan servir per un gran conjunt de tasques – no només a nivell educatiu, sinó també d’oci, cultura, etc – . Aquests aparells han suposat una millora i una oportunitat per accedir més fàcilment a la informació d’arreu del món gràcies a Internet i a la informació que té integrada.
Posteriorment, se'ns van plantejar com objectiu de la sessió reflexionar respecte les 3 preguntes següents:
En la societat actual, les noves tecnologies consisteixen un factor essencial en qualsevol àmbit de la vida (social, personal, laboral, etc). Al llarg de tota la carrera s'ha promogut la reflexió sobre l'ús de les TIC a les aules i, a més, els possibles avantatges i inconvenients que pot suposar la utilització d'aquestes en les dinàmiques de l'aula. Abans de centrar l'atenció en els avantatges i inconvenients de promoure l'ús d'aquests mitjans a l'aula – específicament les tabletes digital – cal considerar els aspectes que fan totalment imprescindible l'ús de les TIC. Aquestes raons són:
- Aprenentatge continu centrat en la creació de aprenentatges de manera cooperativa: un dels aspectes més importants de les TIC a l’àmbit educatiu és la capacitat dels alumnes per compartir coneixement de manera cooperativa i, encara més important, elaborar coneixements i continguts a través de plataformes multimèdia. Els nens i nenes aprenent molt més a través de l’ús de mitjans més dinàmics i participatius i, en aquest cas, les TIC suposen la possibilitat de fer realitat aquest tipus de metodologia d’aprenentatge i incentivar que el nen/a sigui agent actiu del seu procés d’E-A.
- Millora de la productivitat i estalvi de temps: les noves tecnologies permeten millorar la productivitat de les tasques realitzades per els alumnes i, a més, li suposa un gran estalvi de temps i esforços en la cerca d’informació. La utilització d’aquests mitjans no sempre són productius o adequats, però cal remarcar que en determinats contextos pot suposar essencial per a la realització de les tasques i un mitja per optimitzar els factors de caire funcional (temps, esforç, etc).
- Comunicació interactiva: les noves tecnologies suposen una gran xarxa comunicativa en la que els nens i nenes poden relacionar-se entre ells i, fins i tot, amb l’escola o professor a través de wikis, blogs, etc. Actualment, la comunicació professor-alumne – encara la importància de que sigui cara a cara i directa – s’ha anat traslladant a la xarxa a través dels mitjans abans esmentat i, fins i tot, els continguts de les matèries ha evolucionat del suport a paper a suport digital.
- Permet desenvolupar-nos millor amb les noves tecnologies de tot el nostre entorn i, posteriorment, amb aquelles específiques del lloc de treball: l’escola ha de fomentar aprenentatges que siguin d’utilitat a l’alumne al llarg de tota la seva vida activa. Tot allò que aprenem al col·legi – o qualsevol espai educatiu formal, no formal o, fins i tot, no formal – ha de tenir un impacte positiu i, específicament, una millora de la qualitat de vida del nen/a.
2. Quins avantatges i inconvenients aporta les tauletes digital quan entren en espais educatius?
Avantatges:
- Suport tecnològic portàtil que l’alumne pot portar a classe per realitzar feines o tasques determinades.
- Disposar dels continguts de classe en un mateix suport. Això suposa deixar enrere els llibres que poden suposar problemes en els infants (mal d’esquena, problemes de vista, etc).
- Accés a múltiples fonts d’informació.
Inconvenient:
- Situació socioeconòmica: moltes famílies no tenen el poder adquisitiu per poder disposar d’una tauleta digital.
- Possibles distraccions que es poden donar per la manca de coordinació i planificació del professorat, és a dir, el no tenir clarament planificat la dinàmica de classe pot suposar un problemàtica pel professorat, ja que els alumnes poden utilitzar aquest no com element educatiu sinó d’oci i distracció.
- Falta de temps per part del professorat per adaptar el currículum i el seu programa per utilitzar les tablets.
3.Quin impacte hi ha en l'aprenentatge dels estudiants o sobre les persones que estem educant quan utilitzem les tabletes digitals? Pot suposar una millora del rendiment acadèmic i la seva avaluan?
El impacte de les noves tecnologies en l’àmbit
educatiu és molt gran i una d’aquestes – i la que considero més important - consisteix
en oferir una metodologia molt més centrada en l’aplicació activa dels
coneixements obtinguts a l’aula i, per tant, centrada en una integració més
senzilla de tots aquells aprenentatges significatius obtinguts a través d’aquests
mitjans i, específicament, en el context aula. Tot i això, el obtenir bons resultats
amb aquests mitjans depèn moltíssim de la utilització que faci l’alumne o
professor d’aquest. Per això, cal remarcar que utilitzar aquestes noves
tecnologies en els contextos educatius no assegura que tinguin uns bons
resultats ja que el docent – els quals molts es creuen que la simple
utilització d’aquests mitjans els fan ser docents innovadors – han de tenir
molt clar el seu ús i els objectius que volem assolir amb aquestes.