martes, 29 de octubre de 2013

Les aplicacions de les noves tecnologies avui: Codi QR i Realitat Augmentada (Conferencia de Josep Maria Silva del 25/10/13)

La constant aparició de noves tecnologies de la informació i el coneixement (TIC) ha promogut, des de principis del segle XX, una millor qualitativa del benestar de les persones en tots els àmbits de la seva vida (personal, laboral, social, etc). Un dels aspectes que ha impactat amb força durant aquest anys ha sigut l’aparició del codi QR, un codi de barres que conté informació que pot ser descodificada mitjançant un mòbil, tablet o PC amb càmera.

En la sessió magistral del 25/10/2013 ens ha vingut a donar una conferència en Josep Maria Silva, un gran entenedor d’aquest tema i que ha realitzat múltiples projecte que han inclòs aquesta aplicació com a eix central. En el seu blog personal ens ha mostrat diversos d’aquest projectes que ha portat a cap (50è aniversari Rierada de Rubí en AR) o que es troba en procés de portar-ho a la pràctica.

No crec necessari realitzar una descripció de tots els detalls explicats respecte el codi QR – considerant que els recursos del blog són bastant explicatius i fàcils d’entendre – però considero que és interessant analitzar una sèrie d’aspectes que m’han cridat l’atenció. Hi ha 2 aspectes que comentaré a continuació:



    1. Creació d'un codi QR i les seves múltiples utilitats a nivell educatiu i/o laboral.

Després de fer una petita introducció respecte el codi QR i els elements que l’integren, el professor Josep Maria Silva ens va incitar a realitzar el nostre propi codi QR amb les nostres dades personal a tall de vital card (VT). La pàgina que ens va destacar comptava amb diverses opcions (direcció URL, SMS, text, nº de telèfon i Vcard) i, en aquest cas, el grup classe vam decidir realitzar l’última opció a tall de prova. En el meu cas, el resultat d’aquest prova és el següent codi QR amb les meves dades:



La utilitat d’aquest mecanisme és il·limitat – en tant la teva imaginació t’ho permeti – i el pots trobar en qualsevol àmbit o context d’actuació: Oci, Hosteleria, Comerç, Administració Pública, etc. En el meu cas, m’interessa especialment els usos que pot tenir els codis QR en l’educació formal però, principalment, els beneficis que es poden extreure en contextos laborals i productius. A continuació exposaré els aspectes positius (molts són comuns en els dos casos) que considero que aquest poden aportar tant a l’educació formal com al àmbit laboral:

Educació Formal
  •  Realització de documents oficials on el codi QR pot redireccionar a la persona a una pàgina web on hi ha el projecte comentat, una llei, normativa, etc.
  •  Com eina a l’hora de realitzar extraescolar (reforç de lectura, mates, tecnologia, etc).
  • Creació de projectes educatius de qualsevol matèria. Poden utilitzar els codis per fer un seguiment del projecte o, fins i tot, realitzar una gimcana educativa per tot el centre.
  •  A l’hora de realitzar els àlbums de sortides, ja que poden penjar els vídeos a internet i crear un codi QR que permeti a pares i alumnes poder veure aquest des del smarthphone.
  •   Poden ser utilitzats en metodologies dinàmiques a l’aula (en qualsevol matèria), en festivitats del centre a tall de promoció, venda de Sant Jordi, etc.
  •  És totalment gratuïta i no suposa al centre cap despesa.

Àmbit Laboral

  •   Pot ser una eina de màrqueting molt potent, ja que pot arribar a molt més públic gràcies a la proliferació de smartphones.
  • La immediatesa i l’impacte de la informació és més forta que altres tipologies de distribució d’informació.
  • Permet emmagatzemar la informació obtinguda i accedir a ella en qualsevol moment.
  •  L’empresa pot rebre feedback més fàcilment i utilitzar aquest per millorar el producte o servei i, fins i tot, millorar la informació donada amb el codi QR.
  • És totalment gratuït i, per tant, molt econòmic per les empreses tant grans com petites (PIMES).


     2.  Aurasma, una aplicació per fer realitat la AR.

Aquesta aplicació per smarthphone, tablet (també disponible en IOS, Iphone o Ipad) o PC ens permet endinsar-nos dintre del món de la realitat augmentada d’una manera senzilla i divertida. No només podem veure AR, sinó que també la podem produir fàcilment i en pocs minuts. La seva versatilitat permet que Aurasma sigui utilitzat en qualsevol àmbit o context (educatiu, laboral, social, etc) i, segons la creativitat del usuari, pot crear autèntiques genialitats.

Aurasma té molts avantatges com:
  •  Qualsevol fotografia, imatge o objecte del món real pot actuat com un marcador de AR. Això permet augmentar qualsevol cosa sense necessitat d’imprimir cap marcador.
  •  Permet crear escenes de AR afegint capes virtuals d’imatge, vídeo, animacions o models 3D en poc temps i, fins i tot, ser capaç de compartir aquesta amb la resta de persones.
  •  Permet localitzar geogràficament les nostres aures, és a dir, en molts casos les aures només es poden veure en un lloc específic i encara ser públiques podem fer que només pugui ser visualitzat en aquell lloc i no en cap altre.
  • Permet utilitzar les anomenades “Super Aures” que són continguts creats per els propis desenvolupadors de Aurasma i que es poden veure públicament sense necessitat de seguir cap canal o usuari. Aquestes solen ser, la gran majoria de vegades, elements de pagament.
   A continuació he cregut adequat posar un vídeo (és en anglès) extret del Youtube sobre un institut d'Estats Units que ha utilitzat Aurasma com una eina pedagògica i educativa. 




sábado, 19 de octubre de 2013

Educaline, una nova manera de fer educació


Les metodologies educatives han evolucionat molt al llarg del temps. En ple segle XXI els llibres han deixat de ser la única eina didàctica utilitzada per el professorat i els alumnes i han deixat pas a altres mètodes més moderns i dinàmics centrats en la utilització de les noves tecnologies del aprenentatge i la comunicació (TAC). Un dels recursos analitzats ha sigut el portal Educaline Tools on hi ha una gran quantitat de material didàctic organitzat en diverses matèries i segons l'etapa educativa dels participants. 



Després de indagar una mica per tots els apartats de la pàgina web, els membres del grup vam decidir aprofundir exhaustivament en la matèria de Ciències de la Natura i, específicament, les de 1er d'ESO. Totes les activitats eren de gran interès, però vam veure adequat analitzar la primera tasca de totes anomenada "L'Univers i la Terra". Totes les activitats i tasques d'aquesta pàgina tenen un apartat on es mostren els objectius que es pretén que els alumnes assoleixin i, en aquest cas, la primera tasca té com objectius:


Aquests recursos són clarament interactius, ja que permeten al nen/a interactuar m'entres aprenent. Al ser un mitja multimèdia és molt més motivador que no pas utilitzar contínuament el llibre de text i és molt útil en participant d'aquestes edats. Un aspecte interessant d'aquesta web consisteix en la capacitat d'escollir entre 3 idiomes (castellà, català o anglès) a l'hora de cerca els materials. L'aprenentatge lingüístic es pot donar de manera transversal - en cas de realitzar una altre matèria - o independent, segon la opció que preferim. En el nostre cas vam agafar en català, però perfectament es podria haver agafat en anglès. 





Moodle: entorn d'aprenentatge virtual


Al llarg de tot el nostre itinerari com estudiants universitaris, el Moodle ha acabat essent una eina d'importància cabdal en el nostre procés d'aprenentatge. El professorat ha utilitzat molt aquesta eina com un recurs pedagògic centrat en la gestió i intercanvi de material didàctic i, a més, com a plataforma de comunicació amb els alumnes. Nosaltres, com estudiants de 4rt de Pedagogia, necessitem tenir una bona base per utilitzar adequadament aquest tipus de plataformes i saber-les aplicar en diversos contextos segons les nostres necessitats. Llavors, i tenint en compte lo abans esmentat, en grup hem realitzat un apartat del Moodel centrat en Les Experiències i/o projectes educatius innovadors que integren les TIC en la seva proposta. A continuació faré una breu explicació sobre la plataforma Moodle i, al finalitzar, explicitaré quins considero que són els avantatges i inconvenients d'aquesta i faré una reflexió respecte allò que hem fet en grup.


El Moodle, classificat com una LMS (Learning Management System), és un software instal·lat en un servidor web que té com a principal finalitat la administració, distribució i control de les activitats de formació de caràcter no presencial o semi presencial (segons el cas concret de la formació) d'una institució o organització. Les principals funcions d'aquest sistema de gestió són: gestionar els usuaris de la plataforma així com els recursos y materials de la mateixa, administrar i controlar l'accés i seguiment dels participants i de les seus aprenentatge, realitzar avaluacions, etc. El sistema de gestió no permet la possibilitat de autoria, és a dir, crear els teus propis continguts i, per tant, es requereix d'un altre mitja per tal de crear els continguts els cursos (les LCMS o Learning Content Management System). Després d'aquesta breu síntesis sobre el Moodle i la seva tipologia, considero adequat citar els avantatges i inconvenients que a nivell personal considero que pot tenir aquest recurs.


Avantatges

-   Capacitat de fomentar, incrementar i millorar el treball cooperatiu entre els membres.
- Facilitat per incloure molts recursos diferents (vídeos, imatges, documents, etc).
- Augmenta la possibilitat de comunicació didàctica entre professor i alumne, així com entre alumnes. 
- Fomenta el "aprendre a aprendre" ja que ofereix la possibilitat de planificar tot el procés i reflexionar sobre el propi aprenentatge de cadascun. 

Inconvenients

- Algunes activitats poden ser molt monòtones i mecàniques. 
- Caigudes del servidor o la línea d’Internet poden ser obstacles per el seu bon funcionament.
- Pot ser una eina massa complicada per aquelles persones amb un baix nivell en competència digital.
- Dificultat per integrar altres sistemes al programa.


Per últim, faré una reflexió sobre que va fer el nostre grup al Moodle. Com he comentat al inici, el nostre grup ha realitzat el apartat centrat en els projecte i/o experiències innovadores amb les TIC. El que ha realitzat el nostre grup al Moodle ha sigut:

  • Realització d'un fòrum "Què és un projecte innovador": la finalitat d'aquest fòrum consisteix en veure que entenen els participants per "projecte innovador" i que puguin veure la diversitat d'opinions que hi ha. També vam creure adequat que poguessin citar un exemple d’algun projecte innovador, en cas de que coneguessin algun. 
  • Enllaç a una pàgina web amb projectes innovadors amb les TIC: durant la cerca d'informació, un membre del grup va trobar una pàgina molt interessant amb diversos projectes educatius innovadors que fan ús de les TIC.
  • PDF amb un projecte innovador amb les TIC en les aules de Ed. Infantil: després de cercar entre molts projectes, vam agafar aquest en particular ja que ens va semblar interessant i adequat per la temàtica que estem tractant.
  • Qüestionari: per veure l'opinió dels participants i veure si han entès el projecte i el seu objectiu. 
Per finalitzar, el nostre grup ha realitzat una rúbrica – conjunt de criteris i estàndards, generalment relacionats amb els objectius d’aprenentatge, que s’utilitzen per avaluar el nivell d’exercici del alumne en la matèria o, fins i tot, en tasques concretes – en relació a les activitats plantejades en el nostre apartat del Moodle.



 

viernes, 18 de octubre de 2013

Apps Educatives: la seva importància en les aules del segle XXI


Les Apps són unes aplicacions de software creades per ser utilitzades en smartphones, tablets i altres dispositius mòbils. Aquestes es troben disponibles en les plataformes elaborades per els propis distribuïdors (Apple Store, Google Play, etc) i, a l'hora de realitzar les descàrregues, s'ha de tenir en compte si es tracten d'aplicacions de pagament o gratuïtes. Després de realitzar una cerca intensiva, el grup ha considerat adequat realitzar l’anàlisi de 3 aplicacions específiques: el Google Drive, Google Earth i Doceri. A continuació realitzaré una petita descripció de cadascuna d'aquestes aplicacions i citaré algun exemple de com es pot utilitzar en el context educatiu. 




1. Google Drive: és una plataforma de emmagatzematge online creada per Google l'any 2012 com a substitut de Google Docs. Els usuaris de google poden guardar els seus documents allà i evitar, en cas de ser possible, utilitzar altres mitjans d'emmagatzematge massiu (pen drive, disc dur portàtil, etc) que  es poden trencar-se o patir qualsevol altre problema. Els documents i fulls de càlcul són accessible des de qualsevol ordinador, portàtil, tablet i mòbil i, a més, ens permet la possibilitat d'editar-los en qualsevol moment. La seva capacitat màxima és de 5 GB. A nivell educatiu té molts avantatges, ja que permet tenir els documents a mà sempre i evitar problemàtiques amb la seva ubicació, permet realitzar documents de forma cooperativa, és a dir, podem realitzar treballs que poden ser modificats per un conjunt de persones que nosaltres prèviament hem autoritzat per tenir accés al document. Aquest últim aspecte és un dels més importants i interessants d'aquesta aplicació, ja que permet realitzar treballs en xarxa compartits per tots els membre i que pot ser modificat per qualsevol en qualsevol moment. 




2. Google Earth: és un programa creat al 2004 que permet visutalitzar el globus terraqui des de diferents perspectives cartogràfiques. Els creadors van ser la companyia Keyhole Inc però en l'any mencionat anteriorment, Google va comprar la companyia i aquest producte va passar a ser de la seva propietat. Les dades per realitzar el globus 3D s'obtenen d'imatges satelitals, fotografies aèries, models creats per ordinador, etc. Aquesta aplicació té diversos usos: mesurar la distància entre dos punts determinats, observació geogràfica dels esdeveniments mediambientals, observació astronòmica, etc. Aquesta aplicació pot ser molt útil per realitzar classes de Geografia, Ciències de la Natura o, fins i tot, Història. Els alumnes poden aprendre les depressions, els rius, els oceans, etc; d'una manera interactiva i entretinguda. 




3.  Doceri: consisteix en una aplicació que es troba orientada principalment a funcionar com una pissarra, en que la podem visualitzar presentacions i fer una sèrie de modificacions (afegir apunts, dibuixos, narracions, notes, etc). A més, ens permet gravar arxius de veu que es poden adjuntar per així realitzar presentacions amb àudio. Aquestes presentacions poden ser compartides per múltiples plataformes (Facebook, Twitter, Youtube, Google +, etc) i, per tant, poden ser visualitzades per qualsevol persona. També pot tenir usos més creatius, ja que podem dibuixar i deixar que els alumnes puguin experimentar amb les paletes i les diferents opcions que hi ha. Encara la multiplicitat d'usos que pot tenir aquesta aplicació, el únic impediment es que el software d'aquest programa funciona exclusivament amb els productes d'Apple i, per tant, es requereix d'un Ipad, Iphone o Ipod per utilitzar-la. Tot i aquest entrebanc, el seus usos poden ser il·limitats i poden ser un gran mitja per fomentar la creativitat dels més petits. 




Reflexió "Buenas prácticas con TIC en la organización de la metodología de proyectos"


Les TIC són una eina cada vegada més utilitzada en els contextos tant educatius com empresarials. La seva utilització pot venir donat per el context - com s'ha esmentat abans- o bé per els objectius i destinataris d'aquests mitjans. A continuació explicaré un cas d'un projecte centrat en la difusió de les TIC al context educatiu formal i faré, en la mesura del possible, un anàlisis i reflexió al respecte.

Com qualsevol projecte, aquest es troba marcat per una sèrie de fases seqüènciades que han de permetre l'èxit del projecte i l'assoliment adequat dels objectius esmentats anteriorment. Aquestes fases són:

1.     Detecció d'idees prèvies: conèixer les expectatives i interessos dels alumnes ens permet tenir una base per establir el nivell d'aquests i, per tant, dissenyar els projecte - objectius, continguts, metodologia,etc - segons aquests paràmetres.

2.     Pla i organització del treball: consisteix la part més d'organització i gestió del projecte. Els encarregats de la seva realització ha de començar a planificar les tasques que cadascun haurà de realitzar i, per tant, assignar una sèrie de funcions i responsabilitats. Encara aquesta situació, els membres haurien de treballar cooperativament per evitar errors i, més important, per mantenir un nivell de treball òptim i adequat. 

3.     Procediment de cerca d'informació: després de tenir clares les funcions cal començar la feina i, per tant, cercar informació i elaborant poc a poc tot el projecte des dels inicis fins el moment d'implementar-ho.

4.   Avaluació: tot projecte, acció educativa i/o formativa, etc; ha de comptar amb un procés d'avaluació que ens permeti avalar si els objectius establerts s'han assolit o no (encara que l'assoliment sigui positiu o negatiu). En aquest cas, aquest procés s'ha de donar durant tot el projecte i ha de tenir en compte una sèrie d'aspectes: bona selecció dels continguts, qualitat dels continguts, la participació, etc.




El projecte en qüestió - realitzat durant el viatge de final de curs - pretén assolir una sèrie d'objectiu que no només tenen a veure amb les noves tecnologies sinó amb altres aspectes més de caire organitzatiu i de gestió, millora de la capacitat comunicativa i de treball en grup, control de les emocions, resolució de conflictes, etc. A continuació exposaré els 3 objectius que m'han semblat més rellevants i faré un petit comentari:

1.     Treballar de forma cooperativa i expressar-se a través d'altres mètodes (blog, web,...): considero fonamental la capacitat de treball en grup a l'hora de realitzar qualsevol tipus de projecte. Tots els joves tenen quelcom que aportar als treball i, en aquest cas, s'han d'aprofitar el dinamisme de les TIC com un factor per motivar als alumnes a treballar plegats i aportar tot allò que puguin a les activitats. A més, el realitzar treballs en grup permet millorar la comunicació entre els membres i evitar situacions d’intolerància o desigualtat. A més, el diàleg entre els alumnes els pot permetre intercanviar informació d'una manera molt més directe i, a la llarga, els ofereix conèixer noves perspectives i punts de vista semblat o completament diferents als seus. Els blogs i webs poden ser un mitja dinàmic i utilizar-se segons la necessitat: com a espai d'intercanvi d'opinions respecte un tema determinat, com un recurs didàctica per penjar les diverses activitats, com un diari grupal i/o individual respecte l'experiència viscuda, etc.

2.     Utilització adequada dels mitjans tecnològics i de software lliure: al final del projecte els alumnes han de saber utilitzar adequadament els mitjans tecnològics disponibles durant el viatge i, per sobre de tot, els programes de software lliure proposats a l'hora de realitzar les activitats. Volen potenciar la competència tecnològics dels alumnes i promoure l'ús del software lliure com quelcom positiu i enriquidor per ells (google docs, Prezi,...).

3.     Identificar els principals elements d'un entorn natural/físic o social: el viatge de final de curs ve determinat per la realització d'una sèrie d'activitats al aire lliure (camp, muntanya, ciutat,...) i això suposa interrelacionar aquestes activitats externes amb la utilització adequada de les TIC. Presentacions de Prezi, blogs informatius, treballs amb el google docs, etc; qualsevol d'aquestes eines han de estar relacionat amb la temàtica i els elements que composen el viatge. 

Llavors, els alumnes han d'adquirir una sèrie de competències al llarg de la realització del projecte. La quantitat de competències delimitades dins d'aquet projectes és molt gran i, per tant, he considerat citar algunes a tall d'exemple:

  • Competència en aprendre a aprendre
  • Competència de autonomia i iniciativa personal.
  • Competència de comunicació lingüística.

Tots aquests aspectes requereixen que l'alumne sigui consecuent amb el seu procés d'ensenyament-aprenentatge. Amb la finalitat de que aquest procés sigui viable, cal tenir molt present el rol que el professorat ha d'exercir. Independentment del nivell de competència digital del professorat - encara considerar-se un aspecte essencial en el context educatiu actual -, aquests han ser capaços de guiar i acompanyar al alumnat durant la consecució de tot el procés. El seu rol és de facilitador, és a dir, el professor només actua com a suport i, en tot cas, deixa als alumnes siguin els protagonistes del seu propi procés d'aprenentatge. Això suposa un gran nivell de coordinació i observació de part del professorat que, en cas de donar-se situacions determinades hauria de intervindré i reconduir el procés per permetre que el procés no fos perjudicat.

Com a punt i final d'aquesta reflexió, crec que és molt important integrar les TIC als projectes realitzats tant als contextos educatius com en altres àmbits d'actuació. Ens trobem en plena era de la informació i el coneixement i les noves tecnologies han suposat, en gran mesura, un canvi de perspectiva a l'hora de realitzar qualsevol acció educativa o formació. Aquests mitjans tecnològics aniran avançant constantment i nosaltres - els professionals de la formació - ens haurem d'adaptar a aquests canvis i actualitzar-nos constantment per no acabar antiquats. 


martes, 8 de octubre de 2013

Reflexió sobre l'ús dels mitjans tecnològics a nivell educatiu

Aquesta entrada té 3 objectius: oferir una valoració subjectiva respecte el projecte Bécquer en versión radiofónica, esmentar una experiència personal relacionades amb les TIC i, per últim, citar un projecte d'interès que utilitzi aquests mitjans. 

Abans de començar, considero adequat establir uns aclariment respecte classificació dels mitjans tecnològics segons la seva utilitat. Llavors, i com s'ha pogut veure en les sessions magistrals, aquests mitjans poden ser:

1.Reproductors: en cas de que els mitjans no s’adeqüin a la situació concreta o als destinataris adequats. 
2.Interactius o Sistema Interactiu: són mitjans que requereixen de  la interacció dels usuaris per funcionar adequadament
3.Transformadors: Mesura del canvi en el status quo de la societat. Intenta modificar perspectives no només en l'alumnat sinó també en el professorat i altres agents. 

Els contextos educatius es troben en ple procés de canvi, aquesta situació suposa un replantejament de certs models pedagògics respecte la tipologia de sessió realitzada en les aules dels nostres col·legis i instituts. La sessió magistral, tant utilitzada per la gran majoria del professorat, ha deixat pas a metodologies de treball molt més innovadores i centrades en fomentar aspectes com: el treball en equip, capacitat crítica i de reflexió, etc. La primera experiència que comentaré gira entorn un projecte radiofònic realitzat per un grup de 4rt d'ESO d'un institut de Matadepera (Barcelona) que té per objectiu aprendre les llegendes de Bécquer d'una manera més dinàmica, entretinguda i centrada en un aprenentatge cooperatiu.

 Llavors, i tenint en compte la classificació dels mitjans, considero que és un mitja transformador ja que permet representa un canvi en les metodologies pròpies del aula i, a més, desenvolupa altres competències que la purament tecnològica (comprensió lectora, capacitat comunicativa, etc). A més, el projecte ha suposat la utilització d’una gran quantitat de programes de software lliure que permet als alumnes enriquir la seva tasca encara molt més (Slideshare, Audacity i Blogger). La utilització d’aquesta metodologia suposa un repte per molts professors – per manca de competència digital – però es molt positiva per als alumnes, ja que es un sistema per motivar-los i permetre que s’impliquin més activament en les activitats.

Tothom tenim una experiència personal relacionada amb les TIC. Després d'explicar aquest projecte tant interessant, considero encertat fer una breu síntesis d'una experiència personal que vaig tenir amb aquests mitjans durant la realització del Pràcticum I.

La meva experiència més recent amb les TIC va ser la creació i gestió d'un blog per l'organització on vaig realitzar les pràctiques de 3er de Grau. La temàtica de l'eina era lliure i, encara tractar-se d'una eina amb molt de potencial, no va ser gaire profitosa per cap dels alumnes que la vam realitzar. El problema va venir donat per diversos factors:

- La manca de visió i missió de l’eina (en el context de l’organització).
-  Poca supervisió per part dels professionals respecte allò realitzat al blog.
-  Cap mena de feedback per intentar millorar l’eina i els continguts exposats.


Encara tractar-se d’una eina molt útil, considero que molts factors van donar com a conseqüència que no fos un mitja transformador, ja que simplement ens vam dedicar a omplir amb continguts inconnexos i sense cap mena de lògica ni sentit. En aquest sentit, les circumstàncies van fer que a tall personal fos impossible veure aquesta eina com un mitja transformador i molt més com una eina enriquidora.

Per últim, he escollit  citar un projecte molt interessant relacionat amb la utilització d'un blog com a recurs pedagògic. L'institut María Moliner de Coslada (Madrid) ha instaurat un sistema molt innovador centrat en l'utilització multidiscliplanar d'aquesta eina, és a dir, a part de tenir penjat els apunts i dades d'interès, aquesta eina serveix com a portal de comunicació entre professor i alumnes i, fins i tot entre alumnes, per tractar dubtes i qualsevol aspecte currícular que considerin rellevant. A més, el professorat aprofita per oferir als joves una oferta cultura que els permeti ampliar els seus coneixements. 

A continuació teniu el vídeo realitzat per Cámara Abierta 2.0 sobre aquest projecte educatiu.