viernes, 18 de octubre de 2013

Apps Educatives: la seva importància en les aules del segle XXI


Les Apps són unes aplicacions de software creades per ser utilitzades en smartphones, tablets i altres dispositius mòbils. Aquestes es troben disponibles en les plataformes elaborades per els propis distribuïdors (Apple Store, Google Play, etc) i, a l'hora de realitzar les descàrregues, s'ha de tenir en compte si es tracten d'aplicacions de pagament o gratuïtes. Després de realitzar una cerca intensiva, el grup ha considerat adequat realitzar l’anàlisi de 3 aplicacions específiques: el Google Drive, Google Earth i Doceri. A continuació realitzaré una petita descripció de cadascuna d'aquestes aplicacions i citaré algun exemple de com es pot utilitzar en el context educatiu. 




1. Google Drive: és una plataforma de emmagatzematge online creada per Google l'any 2012 com a substitut de Google Docs. Els usuaris de google poden guardar els seus documents allà i evitar, en cas de ser possible, utilitzar altres mitjans d'emmagatzematge massiu (pen drive, disc dur portàtil, etc) que  es poden trencar-se o patir qualsevol altre problema. Els documents i fulls de càlcul són accessible des de qualsevol ordinador, portàtil, tablet i mòbil i, a més, ens permet la possibilitat d'editar-los en qualsevol moment. La seva capacitat màxima és de 5 GB. A nivell educatiu té molts avantatges, ja que permet tenir els documents a mà sempre i evitar problemàtiques amb la seva ubicació, permet realitzar documents de forma cooperativa, és a dir, podem realitzar treballs que poden ser modificats per un conjunt de persones que nosaltres prèviament hem autoritzat per tenir accés al document. Aquest últim aspecte és un dels més importants i interessants d'aquesta aplicació, ja que permet realitzar treballs en xarxa compartits per tots els membre i que pot ser modificat per qualsevol en qualsevol moment. 




2. Google Earth: és un programa creat al 2004 que permet visutalitzar el globus terraqui des de diferents perspectives cartogràfiques. Els creadors van ser la companyia Keyhole Inc però en l'any mencionat anteriorment, Google va comprar la companyia i aquest producte va passar a ser de la seva propietat. Les dades per realitzar el globus 3D s'obtenen d'imatges satelitals, fotografies aèries, models creats per ordinador, etc. Aquesta aplicació té diversos usos: mesurar la distància entre dos punts determinats, observació geogràfica dels esdeveniments mediambientals, observació astronòmica, etc. Aquesta aplicació pot ser molt útil per realitzar classes de Geografia, Ciències de la Natura o, fins i tot, Història. Els alumnes poden aprendre les depressions, els rius, els oceans, etc; d'una manera interactiva i entretinguda. 




3.  Doceri: consisteix en una aplicació que es troba orientada principalment a funcionar com una pissarra, en que la podem visualitzar presentacions i fer una sèrie de modificacions (afegir apunts, dibuixos, narracions, notes, etc). A més, ens permet gravar arxius de veu que es poden adjuntar per així realitzar presentacions amb àudio. Aquestes presentacions poden ser compartides per múltiples plataformes (Facebook, Twitter, Youtube, Google +, etc) i, per tant, poden ser visualitzades per qualsevol persona. També pot tenir usos més creatius, ja que podem dibuixar i deixar que els alumnes puguin experimentar amb les paletes i les diferents opcions que hi ha. Encara la multiplicitat d'usos que pot tenir aquesta aplicació, el únic impediment es que el software d'aquest programa funciona exclusivament amb els productes d'Apple i, per tant, es requereix d'un Ipad, Iphone o Ipod per utilitzar-la. Tot i aquest entrebanc, el seus usos poden ser il·limitats i poden ser un gran mitja per fomentar la creativitat dels més petits. 




No hay comentarios:

Publicar un comentario